Skogen

Sebastian Kirppu

Sebastian Kirppu

Här nedan lite kort beskrivning av mig.

Jag heter Sebastian Kirppu och har under dryga 15 års tid jobbat och engagerat mig i naturvårdsfrågor i den svenska skogen, fr a barrskogen, taigan.
Mitt engagemang bygger på att naturen utsätts för en oerhört orättvis behandling av ett skogsbruk som säger sig vara miljövänligt.

Vi svenskar får från barnsben lära oss att vi måste sköta skogen för att skogen ska må bra. Detta mantra sitter som gjutet i nästan var man och kvinna i vårt land.
Det är dock en lögn, ett argument som har en avsändare, en avsändare som har ett stort ekonomiskt egenintresse och som skapat grogrund för att detta mantra sätter sig i ryggmärgen hos det svenska folket. Avsändaren är skogsnäringen. En näring som under de sista 60 åren bedrivit en rovdrift på ett skogsekosystem som i årtusenden fungerat men som med det moderna skogsbruket fått en slagsida som näst intill är bortom all räddning. Men hoppet är det sista som överger även en naturvårdare.

Det finns fortfarande en chans att skydda landets sista naturskogar. De utgör ca 5% av skogen utanför redan skyddade naturreservat och nationalparker. När dessa är skyddade måste man börja återskapa förutsättningar för skogsekosystemet att få bli en naturlig del av det landskap av virkesåkrar som idag dominerar det svenska skogslandskapet totalt.

Jag vill med ord och bild förmedla den ekologiska verklighet som råder i den svenska skogen och därmed avslöja den lögn som ligger till grund för den skogsskövling som pågår och pågått sen decennier. Men jag vill också förmedla det engagemang som orättvisor faktiskt skapar och hoppas att fler människor vågar ta ordet ur mun och säga ifrån. Vi måste sluta att skövla vårt gemensamma naturarv – naturen, vare sig det är skog eller vatten.

Se även:

Mitt hotmail

Minplanet.se

Lämna en kommentar

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.